Ta hand om din lägenhet

skotsel_1170x400

Golv

Stoppa smutsen redan vid entrén! Använd dörrmatta så att grus och smuts inte dras in i onödan. Parkett är känslig, tänk på att inte ställa blomkrukor direkt på golvet. Tunga möbler samt spisar, kylskåp, tvättmaskiner och liknande måste flyttas med stor försiktighet, eftersom de annars kan ge bestående skador. Möbler bör förses med möbeltassar.

Städning av linoleumgolv

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning eller torrmoppning). Vid fuktmoppning används vatten med ett neutralt rengöringsmedel

(pH 6-8, typ handdiskmedel). Använd inte hett vatten, starkt alkaliska rengöringsmedel (pH över 9 i brukslösning) eller starka lösningsmedel.

Städning av klinker

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning eller torrmoppning). Vid fuktmoppning används vatten med såpa.

Städning av lackerade trägolv

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning eller torrmoppning). Vid fuktmoppning med hårt urvriden skurduk används vatten med några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel, typ handdiskmedel utan ammoniak. Använd aldrig våta rengöringsmetoder på ett trägolv!

Städning av plastgolv

Använd i första hand torra rengöringsmetoder (dammsugning, sopning eller torrmoppning). Fuktmoppning har emellertid bättre effekt på mycket fint damm och ger därför en klarare yta. Tvätta golvet då och då med vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel (pH 6-8, typ handdiskmedel). Vid storrengöring kan starkare medel användas, men då fodras eftersköljning med rent vatten.

Kyl och frys

Kyl och frys ska avfrostas och rengöras regelbundet. Väl underhållna vitvaror drar mindre el och håller en jämnare temperatur. Frysen bör hålla -18° – -20° minusgrader. Frys inte in för mycket på en och samma gång, då höjs temperaturen i skåpet. När du frostar av din frys så måste du vara aktiv och se till att skydda omkringvarande skåpsinredning och golv från de ganska stora vattenvolymer som bildas när isen smälter.

Spis

Torka av spisen med ljummet vatten och diskmedel efter varje användning. Skurnylon eller stålull tar effektivt bort fläckar på spisplattorna men skadar emaljen på spisen. Tvätta därför hellre med diskborste runt plattorna. Torka rent med hushållspapper. I fackhandeln finns rostskyddsmedel att använda för att bevara plattan fräsch länge. Till spisar med glas-/keramikhäll används ett speciellt rengöringsmedel. Emellanåt måste man göra rent bakom spisen. Dra fram spisen och dammsug bakom spisen och mellan spis/bänkskåp .

Ugn

Ugnen har slät emalj på insidan. Lägg inte aluminiumfolie på botten som spillskydd, folien gör att emaljen kan spricka. Plåtar, långpannor och galler kan diskas för hand eller i diskmaskin.

 

Diskbänk

Diskbänkar av rostfritt torkar du enklast av med vatten och diskmedelslösning. Kalkfläckar går att gnugga bort med ättika eller med en citronhalva. Använd inte skurnylon eller stålull då det repar ytan. Med en diskborste, eller en utrangerad tandborste, är det lätt att komma åt runt kranar och avloppssilen. Vill du göra diskbänken skinande blank använder du ättika. Glöm inte att regelbundet även göra rent i kröken under diskbänken, för att undvika onödiga stopp.

Köksfläkt

Köksfläkt och filter till denna ska rengöras regelbundet. Filtret diskas för hand eller i diskmaskin.

Toalett och badrum

Vädra ut badrummet efter dusch för att hjälpa ventilationen och behålla badrummet torrt. Tänk på att regelbundet rensa golvbrunnen. Badkaret är lätt att hålla rent om det tvättas efter varje användning. Kalk- och smutsbeläggningar som får torka fast är svåra att avlägsna. Använd milt rengöringsmedel, utan slipmedel, och en mjuk borste när du rengör eftersom emaljen är känslig.

Bomullspinnar, tamponger, blöjor mm får ej spolas ned i toalettstolen då det då kan bli stopp i avloppet. Det är heller inte tillåtet att göra hål i väggarna då tätskiktet kan skadas. Kostnader för skador på grund av detta debiteras dig som hyresgäst.

Stopp i avlopp

Vid stopp i handfat, diskho eller toalett, prova först att hälla kokhett vatten för att lösa stoppet. Om detta inte hjälper, pumpa med vaskrensare när du hällt på vatten. Vid stopp i handfatet kan det hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och hälla ut vatten och eventuell smuts.

Om du inte kan lösa problemet på egen hand, kontakta din bovärd som kan hjälpa dig.

Tänk på att aldrig hälla olja, färg eller lösningsmedel i vasken. Använd heller aldrig kaustiksoda eller andra frätande kemikalier vid rengöring.

Brandvarnare

Kontrollera din brandvarnare en gång per månad. När batteriet håller på att ta slut ger brandvarnaren ifrån sig en kort varningssignal.  Ta då ner brandvarnaren och byt batteri. Det är en billig livförsäkring.

Meddela din bovärd om du saknar brandvarnare i din lägenhet.

Inneklimat

För att elementen ska fungera korrekt krävs att de står fria och inte isoleras av möbler eller gardiner. Tänk på att ventilerna behöver vara fria från damm för att ventilation ska fungera korrekt. Drag i lägenhet beror ofta på igensatta ventiler.

Vid vädring rekommenderas att ett fönster ställs vidöppet i fem minuter istället för att ha det på glänt under lång tid.